Akusticni-stapedius-refleks-lastnosti-ucinek-zascitna-vloga-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje

AKUSTIČNI REFLEKS – KAJ JE TO?

Akustični refleks (znan tudi kot stapedius refleks), je nehoteno krčenje mišice, ki se pojavlja v srednjem ušesu, kot odgovor na glasne zvočne dražljaje.

Ko se pojavi močen zvočni dražljaj, se mišica »stapedius« skrči. Ta utrdi verigo slušnih koščic tako, da potegne stremence stran od ovalnega okenca, mišica napenjalnega bobniča pa utrdi slušne koščice z obremenitvijo bobniča, tako da potegne kladivce v smeri srednjega ušesa. Akustični refleks tako zmanjša prenos mehanske energije v polža, kjer se ta pretvori v električne impulze, ki jih kasneje obdelajo naši možgani.

KDAJ SE REFLEKS POJAVI?

Ljudje z normalnim sluhom imajo prag akustičnega refleksa pri okrog 70 – 100dB. Ljudje s prevodno izgubo sluha (izguba zaradi težav v srednjem ušesu) imajo lahko višji ali pa celo odsoten prag akustičnega refleksa.

Prag akustičnega refleksa je običajno 10 – 20dB pod pragom neugodja – bolečine. Vendar pa prag neugodja ni pomemben pokazatelj kdaj so določene vrednosti za naš sluh škodljive. Delavci v industriji imajo običajno višji prag neugodja, vendar je zvok prav tako škodljiv za njihova ušesa, čeprav se tega ne zavedajo.

LASTNOSTI IN UČINKI

  • Krčenje stapedialne mišice se pojavi obojestransko, ne glede na to, katero uho je bilo izpostavljeno glasnemu zvočnemu dražljaju.
  • Akustični refleks nas večinoma ščiti pred zelo glasnimi nizkofrekvenčnimi zvoki.
  • Ko se akustični refleks sproži, zmanjša intenzivnost zvoka, ki se prenaša na polža, za približno 15dB.

ZAŠČITNA VLOGA

Sedaj že vemo, da ima akustični refleks zaščitno vlogo – ščiti namreč naš sluh pred prekomernimi zvočnimi dražljaji. Toda ta zaščitni učinek je žal omejen. Glede na članek: »Significance of the stapedius reflex for the understanding of speech« je latenca krčenja mišice le približno 10 ms, ponovna sprožitev refleksa pa ne more biti dosežena po 100 ms ali več. Zaradi tega nas akustični refleks ne more zaščititi pred nenadnimi intenzivnimi in hitro ponavljajočimi zaporednimi dražljaji, kot so npr. streli iz avtomatskega orožja. Poleg tega polne napetosti stapedialne mišice ni mogoče vzdrževati kot odgovor na nadaljno zvočno stimulacijo, saj dejanska napetost po nekaj sekundah pade na približno 50% svoje največje vrednosti.

REŠITVE

Ker se torej na akustični refleks, kot zaščito naših ušes pred prekomernim hrupom, ni mogoče vedno zanesti, je smiselno razmisliti o profesionalni zaščiti sluha. V našem podjetju za ta namen ponujamo individualno izdelane čepke po meri (DREVE), ali univerzalne (ALPINE/HASPRO).

Jurij Globevnik
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Maribor
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1615 ocen
×
js_loader