Cerumen-usesno-maslo-audio-bm-slusni-aparati-svetovanje-ciscenje-preventiva-odinell-sprej

KAJ NAM GOVORI BARVA UŠESNEGA MASLA

Čeprav se ušesno maslo samodejno izloča, bi bilo enačenje ušesnega masla kot izločka precej ponesrečeno. Že res, da se izloča iz telesa, a funkcija ušesnega masla je in ostaja zaščita sluhovoda. SAMODEJNO Izločanje ušesnega masla – naše sluhovodne zaščite – ohranja naše uho čisto. Beseda SAMODEJNO naj bo še enkrat zapisana z velikimi črkami, saj v kolikor z ničemer ne posegamo v sluhovod, se ob premikanju čeljusti z govorom, žvečenjem in zehanjem ušesno maslo samodejno spiralno premika proti izhodu sluhovoda. S tem premikanjem skozi sluhovod ušesno maslo vse ujete mikro-umazanije in prah s seboj oz. natančneje, v sebi, odnese ven iz sluhovoda.

Ušesno maslo je znotraj sluhovoda strukturno zelo podobno namiznemu maslu, a bolj kot je bližje izhodu iz sluhovoda, bolj suha in krhka je struktura ušesnega masla. Prav ta mehka in lepljiva struktura masla v sredini sluhovoda s pomočjo majhnih dlačic znotraj sluhovoda, ki se z rastjo prebijajo skozi lepljivo maslo, delujejo kot magnet za vso mikro-umazanijo, saj vse te delce vežejo nase. Največji problem uporabe vatiranih palčk in drugih neprimernih predmetov (sponke, ključi, …) za ‘odstranjevanje’ ušesnega masla je v tem, da s skušanjem odstranjevanja masla dejansko potiskamo strukturno že bolj suhe delce masla nazaj v lepljivo strukturo masla in s tem znatno pripomoremo k nastanku čepa. Če ste kdaj pripravljali zrezke na dunajski način, se lahko spomnite kakšna težko ločljiva kepa se naredi, ko nam nekaj moke ali drobtin pade v zmešano jajčko. Takšna kepa se po sluhovodu več ne bo premikala proti zunanjosti sluhovoda. Premikalo se bo vse ostalo, ušesno maslo pa se bo ob tem pričelo kopičiti nekje v vašem sluhovodu. Globlje kot boste ‘žokali’ po ušesu, globlje v sluhovodu bo pričel nastajati čep v ušesu. ‘Žokanje’ po sluhovodu pa s seboj povleče še eno slabost. Četudi se še tako trudimo, da bi s katerimkoli neprimernim predmetom zajeli maslo ven iz sluhovoda, kot npr. skušamo z žlico popraskati še zadnje delčke Nuttele ali kakšnega drugega namaza, bomo s takšnimi potezami z maslom namagnetene dlačnice potisnili nazaj v mehkejšo strukturo masla in jim onemogočilo njihovo delovanje – kar bo povečalo možnost infekcij znotraj sluhovoda in na bobniču.

Nihče si ne želi imeti umazanih ušes, a sluhovod obdan z maslom ni umazan sluhovod! Zdravniki pogosto povedo, da v sluhovod ne posegamo z ničemer manjšim od našega palca. Sluhovodov se ne čisti, čisti se uhelj in odprtina izhod sluhovoda, notranjost nikakor ne. Ta se le spira ali posesa ob nastanku čepa – ta pa nastane ob nepravilni higieni sluhovoda. Ob čiščenju uhlja pa lahko vidimo kakšne barve je naše ušesno maslo in barva ušesnega masla nam lahko precej pove o stanju sluhovoda.

Rumena in svetlo oranžna barva ušesnega masla nam da vedeti, da gre za sveže, precej novo nastalo ušesno maslo. Prav tako tudi prozorno-bela barva. Kakor začne prevladovati močno oranžni odtenek, lahko že vemo, da je maslo nekoliko starejše in to je nekoliko bolj lepljivo kot sveže maslo. Takšno maslo že v sebi nosi delce razpadle kože in drugo ujeto mikro-umazanijo. Kadar pa že težje ločimo ali gre za oranžno ali rjavkasto barvo, pa gre za precej staro ušesno maslo, ki je prav tako na dotik nekoliko lepljivo. Bledo oranžna barva pa je prisotna pri suhem, nelepljivem starem ušesnem maslu že blizu izhoda iz sluhovoda. Vse te barve cerumna pričajo o normalnem stanju sluhovoda ob katerih nam ni potrebno nič skrbeti.

Problematične so le naslednje barve ušesnega masla:

  • Rumeno-zelen odtenek ušesnega masla je posledica vnetja sluhovoda. Takšno maslo je precej bolj tekoče strukture in ne tako maslene. Zeleno barvo ušesnega masla že spremlja močan neprijeten vonj in lahko z gotovostjo sklepamo, da gre za resnejše vnetje ušesa. Bolj kot prevladujejo zeleni odtenki, za večje in bolj hudo vnetje gre.
  • Maslo z rdečimi odtenki nakazuje na krvavitev v sluhovodu bodisi zaradi praskanja, ‘žokanja’ po sluhovodu ali v kolikor je tekoče, se lahko utemeljeno prestrašimo ali je naš bobnič kako poškodovan. Tudi ugriz kakšne žuželke lahko privede do enakega tolmačenja.
  • Siva barva masla pomeni pretirano izpostavljenost prahu in slabše ‘magnetenje’ dlačic v sluhovodu – predvsem zaradi njihovega potlačevanja v ušesno maslo.
  • Črna barva masla pa kaže na dolgotrajno nabiranje čepa, torej smo nekoč z nečim potisnili strukturno bolj suho maslo nazaj med masleno strukturo cerumna in s tem pričeli ustvarjati čep. Težava v črnem maslu je tudi v tem, da gre za zelo staro maslo in barvnih indikacij prejšnjih stanj ušesnega masla več ni moč prepoznati.

Zakaj je dobro preventivno skrbeti za higieno sluhovoda. Sprva že zaradi same higiene, je pa sanacija čepa v sluhovodu precej odvisna od tega kam ste se odpravili na čiščenje sluhovoda. Pri nas je najbolj razširjeno spiranje sluhovoda v ambulanti. Ponekod se sanacije čepa lotijo z izsesavanjem in pri tem uporabljajo napravo podobno miniaturnemu sesalcu z majhno kamero na napravi. S pomočjo kamere lahko vidijo koliko je še potrebno izsesati in kje, vendar se takšne, sicer najbolj varne oblike sanacije čepa v sluhovodu pri nas redko poslužujejo. Težavi klasičnega spiranja ušesa predstavljata moč pritiska curka in lokacija samega čepa. Medicinsko osebje spira po občutku, občutijo pa le pacienti. Že tukaj lahko pride do neželenih učinkov. Drugi problem je lokacija čepa, ki je lahko bližje izhodu sluhovoda ali bolj globoko ob bobniču. Strjen čep je potrebno z vodo premakniti ali če nekoliko bolj slikovito zapišem, izruvati. Šele nato lahko voda okoli sten pride do bobniča in z dodajanjem curka vode bo ta čep prej ali slej z vodo priplul ven iz sluhovoda. Poškodbe bobniča ob spiranju so sicer redek pojav, se pa dogajajo.

V izogib nastanku ušesnega čepa priporočamo pravilno higieno sluhovoda z uporabo pršil za sluhovod. Pršil za higieno sluhovoda je na tržišču veliko in z nakupom kateregakoli pršila za higieno sluhovoda boste ravnali pravilno. Ni slabih ali dobrih pršil, so le nekoliko bolj in nekoliko manj praktična za uporabo. V AUDIO BM slušnih centrih imamo pršila v obliki spreja (Odinell), ki se veliko lažje prebijajo skozi zavoje sluhovoda za razliko od pršil, ki se jih dozira v kapljični obliki. A kot je že zgoraj zapisano, zgrešiti ne morete popolnoma nič z nakupom kateregakoli pršila za higieno sluhovoda. Grešite lahko le z uporabo raznih predmetov za ‘čiščenje’ sluhovoda, saj kljub namenu čiščenja ušesno maslo le še bolj tlačimo v sluhovod.

v-piric-slusni-akustik-audio-bm-slusni-aparati-velenje-slusni-center
Vlado Pirić
Slušni akustik
AUDIO BM slušni center Velenje
Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1641 ocen
×
js_loader