Tinitus-Zvonenje-v-usesih-dr-Branka-Geczy-AUDIO-BM-slusni-aparati-svetovanje

TINITUS, ZVONENJE V GLAVI

POSLUŠAJTE PRISPEVEK

Zvoki, ki jih slišijo le naša ušesa.

Zvonjenje (po latinsko tinnitus), šumenje, brenčanje, škripanje, cviljenje ali žvižganje v ušesih spravlja v obup veliko ljudi. Predvsem starejše, a tudi čedalje več mlajših. Polovica tistih, ki imajo tinitus, ima tudi okvaro sluha, od 20 do 40 odstotkov pa jih je še preobčutljivih za glasne zvoke iz okolja. Zanimivo, več tinitusa zaznavajo v državah z višjim standardom in razvitejšim zdravstvenim sistemom.

Ti čudni zvoki, ki nastajajo v glavi, so lahko stalni ali se pojavljajo občasno. Včasih se oglaša več šumov hkrati, lahko jih zaznavajo samo v enem, v obeh ušesih hkrati ali pa preprosto zvenijo v glavi,« pravi mag. Branka Geczy, dr. med., specialistka otorinolaringologije, avdiologinja, akupunkturologinja, posebej specializirana za zdravljenje šumenja v ušesih (tinitusa), naglušnosti in vrtoglavice. Zaposlena je v samoplačniški ambulanti za ORL in akupunkturo Zdravstvenega zavoda Zdravje v Ljubljani.

Čeprav ne gre za smrtno nevarno motnjo, je ta hrup v ušesih za večino, ki imajo tinitus, hudo neprijeten in lahko močno zmanjša kakovost življenja. Nekateri zaradi bučanja v ušesih, kar je najbolj moteče zvečer, ko bi radi zaspali, razmišljajo celo o samomoru.

Branka-Geczy-dr-med-specialistka-otorinolaringologije-avdiologinja-in-akupunkturologinja-audio-bm-2
Branka Geczy, dr. med., specialistka otorinolaringologije, avdiologinja in akupunkturologinja, razvija tehnike, s katerimi s pacientovim sodelovanjem zmanjša jakost tinitusa za polovico ali celo na deset odstotkov, da postane nemoteč. FOTO: Leon Vidic

Hrup škoduje

»Če komu kdaj v ušesih zvoni, to še ne pomeni, da gre za trajni tinitus. Če brnenje mine že naslednje jutro, ko se človek dobro naspi, ni treba k zdravniku. Je pa vsekakor opozorilo o preseženi ravni hrupa, ki ga lahko še poslušamo in prenašamo brez trajnih posledic. Če traja tinitus nekaj tednov ali se celo stopnjuje, je treba najprej obiskati svojega zdravnika, ki napiše napotnico za otorinolaringologa,« nadaljuje mag. Geczy in takoj omeni, da so zvonjenju v ušesih najbolj podvrženi delavci v kovinski, tekstilni, lesni industriji ali gradbeništvu, ki so dolga leta izpostavljeni čezmernemu hrupu, npr. delavci, ki delajo v kamnolomu, pa tisti, ki delajo z glasnimi motornimi žagami, kot tudi profesionalni glasbeniki ali npr. osebe, ki delajo s strelnim orožjem. »Skratka, hrup brez zaščite lahko trajno okvari sluh in povzroči še zvonjenje v ušesih!«

Zato naša sogovornica meni, da bi se morali vsi, predvsem pa mladi, ki obiskujejo klube, kjer je glasba praviloma preveč naglas, ali pa imajo kar naprej slušalke s preglasno muziko na ušesih, zavedati, da si tem lahko poslabšajo sluh in povzročijo tudi zvonjenje v ušesih.

Izogibajmo se stresu

»Naj še poudarim, da zvonjenje v ušesih lahko povzroči tudi stres oziroma preobremenjenost z delom. Ko se takšen človek sprosti in spočije, navadno mine tudi zvonjenje v ušesih,« poudari strokovnjakinja in dodaja, da tudi ušesom prija sproščujoč sprehod v tišini narave. Pri daljšem stresu pa lahko nastane kronični tinitus, v tem primeru je pot do ozdravitve, žal, daljša. Hkrati ne razume, zakaj imajo številna slovenska kopališča, kinodvorane in lokali ves čas tako zelo glasno glasbo, da se ljudje niti pogovarjati ne morejo. »Preveliko glasnost bi morali v imenu zdravih ušes prepovedati in spoštovati predpisano zakonodajo,« pravi.

Kaj še povzroči tinitus

»Če je vzrok za zvonjenje v ušesu ušesno maslo, ga bodo zdravniki odstranili z izpiranjem; če gre za okužbo v ušesu, bodo predpisali antibiotik; če se izkaže, da povzroča težave tumor, bodo seveda bolnika operirali, če je tinutus posledica tako imenovanega sindroma čeljustnega sklepa, bodo bolnika napotili k maksilofacialnemu kirurgu in ortodontu.« Če se osredotočimo na bolj otorinolaringološke vzroke zvonjenja v ušesih, je tinitus lahko tudi posledica sprememb v zunanjem, srednjem ali notranjem ušesu ter v slušnem živcu in slušnih poteh. »Sem spadajo prirojene spremembe v sluhovodih, tujki v sluhovodu, vnetja ali zoženi sluhovodi; kot posledica sprememb v srednjem ušesu, kot so bolezensko spremenjeni bobniči, luknje v bobniču, tekočina v srednjem ušesu, zarastline ali kostenenje koščic ali vezivnih struktur (otoskleroza); zaradi bolezni in poškodb notranjega ušesa (polžka) in/ali slušnega živca, npr. tumorja slušnega živca.

Vzrok za zvonjenje v ušesih so lahko še motnje prekrvavitve notranjega ušesa, previsok krvni tlak, slabokrvnost, nevrološke bolezni, vaskularne bolezni, stanja po možganskih kapeh, tumorji osrednjega živčevja, revmatološke bolezni, pa tudi motnje v delovanju ščitnice. Zvonjenje v ušesih je lahko tudi simptom težav v vratu ali čeljusti, pogosto kot posledica poškodbe vratne hrbtenice ali glave, operacij in protetične obravnave pri zobozdravniku.« Da bi ugotovili, ali je vzrok za tinitus bolezen, ki jo je mogoče pozdraviti, bo bolnika splošni zdravnik poslal na pregled k različnim specialistom.

Vzrok

Tistim, ki pridejo k specialistu, natančno pregledajo ušesa, nos, žrelo in grlo. »Pri šumenju v ušesih preverimo tudi, ali bolniki sicer dobro slišijo in ali nimajo morda motenj ravnotežja.« Prizna, da je iskanje vzroka za tinitus pogosto neuspešno. Obstajajo pa načini, ki pomagajo bolnikom prenašati zvonjenje. Marsikomu odleže, če posluša nežno glasbo z zvoki narave, predvsem ko gre spat.

Zdravila ni

Pri kroničnem tinitusu učinkovitega zdravila ni. »Mnogim pomagajo zdravila za širjenje žil, a ne vsem. Pri sumu na sistemski vnetni proces predpišemo kratkotrajno terapijo s kortikosteroidi. Tudi operativne terapije ni. V fazi izrazitih težav pride v poštev začasna uporaba antidepresivov in pomirjeval, a le za kratek čas. Če obstaja sočasna naglušnost, je priporočljiv slušni aparat, ki tudi pri osebah, ki nimajo večje okvare sluha, lahko prekrije (maskira) šum. Obstajajo tudi aparati, ki imajo vgrajene programe z različnimi zvoki in glasbo, ki delno prekrivajo tinitus.« Nekaterim pomaga tudi prehrana, ki izboljša krvni pretok v telesu, torej tudi v ušesih. To pa je prehrana z malo nasičenih maščob in holesterola. Torej je treba namesto mastnih jedi (mastno in ocvrto meso, mlečni izdelki s 3,5 odstotka maščobe itd.) jesti veliko sadja in zelenjave, kar je tudi sicer priporočljivo pri marsikateri zdravstveni tegobi. Raziskave so tudi pokazale, da velikemu deležu ljudi z zvonjenjem v ušesih primanjkuje vitamina B12, ki ga recimo vegetarijanci s hrano ne dobijo dovolj.

Nasvet iz prve roke

Tistim, ki imajo tinitus, svetuje, da se naučijo z njim živeti. Naj ga vzamejo za svojega, čim več hodijo v družbo, naj se ukvarjajo s športom in se veliko sprehajajo v naravi. Naj bodo tudi čim aktivnejši. Obenem pa naj s pomočjo strokovnjakov raziščejo psihološko ozadje problema ter se spoprimejo z njim. »Ko so ljudje s tinitusom doma, naj poslušajo glasbo. Nežna glasba z zvoki narave, predvsem šumenjem vode, preusmeri pozornost poslušalca z nadležnega šuma, privaja možgane na izločevanje nekoristnih zvočnih signalov in obenem prija duši. Če glasbe ne marajo, naj bo njihova kulisa govorjenje na radiu ali televiziji, saj se v tišini tinitus bolj sliši. Pomembno pri tem pa je, da poslušamo vsebino, ki nas pomirja in sprošča.« Dnevne novice, meni, niso ustrezna »maskirajoča vsebina«.

Še druge metode

Pri iskanju vzrokov za nastanek motečega tinitusa je po natančni diagnostični obravnavi in izključitvi organskega ozadja za tinitus bistvenega pomena psihosomatska obravnava bolnika, ki vključuje poglobljen pogovor s kliničnim psihologom in psihiatrom ter psihoterapevtsko obravnavo. Koristne podporne metode so terapevtske masaže, akupunktura, medicinska hipnoza, vadba joge, meditacija, taj či in podobno. »Pri psihosomatskem ozadju tinitusa je uspešen le multidisciplinaren pristop tima strokovnjakov, ki bodo prizadetim aktivno pomagali prepoznati in ozavestiti pogosto potlačeno psihološko travmo in nerešen življenjski problem ter se nato skupaj osredotočili na njihovo odpravljanje. S tem bo tinitus sčasoma postal manj moteč in ne bo več nenehno opozarjal na nerešen psihološki konflikt,« sklene mag. Branka Geczy, dr. med.

Povzetek

Oba spola sta enako prizadeta. Čeprav je šumenje v ušesih pogostejše pri starejših osebah, ki imajo okvaro sluha, se lahko pojavi pri kateri koli starosti, tudi v otroštvu. Po raziskavah pa je najbolj moteč prav v skupini delovno aktivne populacije s praktično normalnim sluhom. Raziskave kažejo tudi, da tinitus enako prizadene tako moške kot ženske.

Tinitus ni bolezen, ampak bolezenski znak, ki ga lahko povzročijo različne bolezni in stanja. Nastane lahko zaradi obolenja ušes, pri izpostavljenosti hrupu, starostni naglušnosti, nenadni izgubi sluha, vnetjih, poškodbah, otosklerozi, Menierovi bolezni … Pojavi se lahko tudi zaradi bolezni srca in ožilja, bolezni presnove ter pri nekaterih sistemskih, nevroloških, psihiatričnih boleznih, stresu, poškodbah glave in vratu. Povzročajo ga tudi nekatera zdravila in toksične snovi.

Mag. Branka Geczy, dr. med.: »Tinitus lahko zmanjšamo z zvočno terapijo, s poslušanjem pomirjujoče glasbe ali zvokov iz narave, kot so žuborenje vode, šumenje gozda, veter, petje ptičkov ali čričkov. Te melodije omogočijo prekrivanje neprijetnega šuma.«

Tekst: Neva Železnik

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
5.0
Na podlagi 1642 ocen
×
js_loader